Kennelpiiri: toiminta ennen Kennelpiirin perustamista

Kennelpiirit ovat Kennelliiton jäsenyhdistyksiä, jotka edustavat Kennelliittoa alueellaan. Kennelpiirit järjestävät koulutusta ja tapahtumia sekä kehittävät koiraharrastustoimintaa alueellaan. Kennelpiirejä on 19. Niillä on edustus Kennelliiton valtuustossa.
Harrastusyhdistykset harjoittavat paikallista tai alueellista koiraharrastustoimintaa tai metsästystä. Harrastusyhdistyksiä Pohjois-Savon Kennelpiirissä on kaikkiaan 120. 
 
Kuvan lapinporokoirasta omistaa Laura Okker. 

Vuonna 2013 Kennelpiiri täytti 60 vuotta

Koiran ja ihmisen yhteistyö ulottuu menneisyyteen tuhansien vuosien taakse. Koirien jalostuksella on myös pitkät perinteet ja lienevät alkaneet jo satoja vuosia sitten. Entisaikojen koirajalostus painottui ensisijaisesti käyttökoiriin, joissa metsästyskoirat olivat etusijalla.

Pohjois-Savossa ensimmäiset koiranäyttelyt ja metsästyskokeet saivat alkunsa reilut sata vuotta sitten. Historian tiedot kertovat piirin alueella pidetyn ensimmäinen koiranäyttelyn jo vuonna 1908. Samana vuonna järjestettiin myös kuuluisa Mömmölänlahden ajokoe, jonne 42 miestä matkusti Kuopiosta laivakyydillä. Lieneepä mukana ollut joku koirakin Ajokokeeseen oli varauduttu tuhdeilla eväillä, ainakin juomien puolesta. Koepaikalle matkaavaan laivaan lastattiin 20 pulloa konjakkia, 200 pulloa olutta ja kaksi maitotonkallista viinaa. Viina-astioiden koko ei ole tiedossa, mutta olut oli kumminkin loppunut koeväeltä kesken tuiman koirakokeen.

Ehkäpä kostea koirakoe ei ollut kaikkien mieleen, koska nähtiin tarpeelliseksi perustaa Kuopion kaksi metsästysseuraa vuonna 1909. Nuo nyt jo pirteät seuravanhukset, Haminalahden ja Metsolan metsästysseurat, olivatkin niiden perustamisen jälkeen paljolti vastuussa Pohjois-Savon metsästyskoiratyöstä.

Pohjois-Savo oli sata vuotta sitten edistyksellinen kennelpiiri, sillä jo vuonna 1914 löytyi maakunnasta ainakin kolme koirankasvattajaa, joilla oli oma kennelnimi. Näistä tiettävästi Evald Piispanen ja Rudolf Streng lienevät kasvattaneet suomenajokoiria. Kolmannen kasvattajan, sorsakoskelaisten Henry ja Vilhelm Hackmannin kasvatit mahtoivat edustaa hienostuneimpia rotuja.

Kennelpiirin perustaminen

Kennelharrastajien kuljettua toiminnan alettua puoli vuosisataa piiritason järjestäytymättömyydessä, ns. ”väljän metsässä”, oli aika kypsynyt kennelpiirimme perustamiselle. Asialla olivat tuolloinkin kaksi piirin vanhinta metsästysseuraa, Haminalahti ja Metsola. Kolmanneksi mukaan piirin perustamishankkeeseen ilmoittautui vanhempiaan veljesseuroja huomattavasti nuorempi, vuonna 1945 perustettu Kuopion Eränkävijät.

Joulukuun 12. päivä 1953 kokoontuivat edellä mainittujen seurojen edustajat Kuopiossa ja allekirjoittivat piirimme perustamisasiakirjan. Yksi asia puuhakkailta perustajilta kumminkin jäi suorittamatta. Perustettu yhdistys unohtui rekisteröimättä.

Tämän jälkeen piirin arkistosta löytyy kaksi perustamiskirjaa, jotka ovat päivätty kahdella seuraavalla vuosikymmenellä, kumpikin omallaan. Tarvittiin vielä uusi piirin perustava kokous, joka pidettiin 1978. Jostakin syystä rekisteröityminen ei vieläkään onnistunut, vaan se tapahtui vasta vuonna 1984. Vaikka piiri toimikin lähes kolme vuosikymmentä ilman juridista laillisuutta, niin piirin oikeana perustamisvuotena on toki pidettävä vuotta 1953.

Kennelpiirin toimintaa

Pohjois-Savon Kennelpiiri on aina ollut toiminnoiltaan ja jäseniltään vahvasti metsästyskoirapainotteinen. Piirin perustamisen aikaan, eli vuonna 1953, oli Pohjois-Savossa toiminnassa vain yksi kennelyhdistys jonka varsinaiseen toimintaan ei metsästys kuulunut. Tuo yhdistys oli vuonna 1948 perustettu Kuopion Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat.

Kennelpiiri tuntui vielä 1960 –luvulla tavallisesta koiraharrastajasta varsin kaukaiselta ja arvovaltaiselta toimielimeltä. Olipa joku koiraharrastaja pohtinut jonkun asian esille tuomista piirin kokouksessa, niin hänelle oli yksikantaan todettu: ”ei kennelpiirin kokouksessa sovi mitä tahansa asioita esille ottaa”, joten puhumatta jäi sillä kertaa. Onneksi ajattelutavat noista ajoista ovat huomattavasti silottuneet.

Pohjois-Savon Kennelpiirin historia sisältää paljon merkittävää toimintaa. Piirin alueella on järjestetty varmaankin kaikki mahdolliset SM-tason kilpailut ja koitokset. Varsin näkyvässä osassa ovat olleet koiranäyttelyt, joista suurimpana, ja monien mielestä myös kauneimpana, on ollut Kuopion kaikkien rotujen näyttely. Alkuun tämän näyttelyn järjestäjäksi hyväksyttiin pieni joukko arvostettuja kenneltoiminnan kermaan kuuluvia yhdistyksiä. Uusi ajattelutapa on kumminkin muuttanut käsityksiä.

Pohjois-Savon Kennelpiirin historiakirjanen koottiin Veijo Miettisen toimittamana ja julkaistiin 40-juhlavuoden kunniaksi 1993.